Interior Design Project – Barbers Shop

This industrial barbers shop project was one of the first commercial projects I took on and remains one of my favourites. The inspiration for the design came from 90s factory conversions that paired industrial features with bold uses of primary colours.

The space was a shell when we took it on, a shop unit in a historic building with beautiful feature windows, high ceilings and exposed brickwork. The vibe of the space lends itself to the fun brief that we worked to brilliantly and the end result has been successful in creating a thriving business that customers are happy to relax in.

The base of the design was the reclaimed sports flooring we laid throughout the space, made even more of a feature by cladding an alcove with the planks creating the illusion of the floor flowing up the wall. The wall colour was kept a neutral yet industrial grey with a darker grey on the ceilings.

The almost black ceiling was painted to create a backdrop for the conduit grid lighting running throughout the space, with staggered bulkhead lights to be used as task lighting over the workstations. The conduit lighting comes down the walls for lighting around the room and in the product sales shelves. We also used conduit raised for electrical sockets, this adds to the industrial feel whilst being practical as the salon is in a flood risk area.

For the workstations and shelving units I designed some bespoke pieces made from reclaimed scaffold posts and scaffold board planks. They were painted up in bright colours to create bold units that didn’t cost the earth.

For the waiting area we used a combination of vintage cinema seats and a leather sofa paired with a coffee table made from scaffold boards and an upcycled vault horse (a nod to the sports hall flooring).

The backwash area is playfully tiled with monochrome scrabble tiles, which are followed through into the WC. We added to the playful theme with bold, ‘climbing man’ wall hooks and magazine cutting pedant lights. To finish the space we dressed the windows with 3 vintage bowler hats, upcycled into pendant lights.

Here are some images of the end result:

This slideshow requires JavaScript.

What do you think?

If you’d like some help with your interior design project contact natalie@littlemillhouse.co.uk or see more here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s